image_intro_alt

Posłowie Lewicy z wizytą w lubuskiem i na Dolnym Śląsku. Trwa trasa „Bezpieczna rodzina”

Lewica to gwarancja współpracy ze wspólnotą europejską – mówią posłowie klubu Lewicy na konferencji w Nowej Soli. Lubuskie miasteczka to kolejne przystanki na trasie Nowej Lewicy i partii Razem pod hasłem „Bezpieczna Rodzina”. W sobotę odwiedzili także Międzyrzecz, i dolnośląskie Bolków oraz Polkowice.

Lewica: Polska potrzebuje Europy

W każdym miejscu, w którym jesteśmy, widać stempel Unii Europejskiej. Widać, jak każdego roku zmieniają się nasze małe ojczyzny dzięki temu, że jesteśmy w europejskiej rodzinie. Lewica wprowadziła Polskę do Unii Europejskiej i nie pozwoli, żeby prawica Ziobry, Kaczyńskiego, Morawieckiego nas z Europy wyprowadziła – przekonywał w Nowej Soli poseł Tomasz Trela, wiceprzewodniczący koalicyjnego klubu poselskiego Lewicy. Odniósł się w ten sposób do dzisiejszych słów Janusza Kowalskiego z Solidarnej Polski, że „czas skończyć ten żenujący spektakl z kredytem z KPO”.

Bolków bezpieczna rodzina

Paulina Piechna-Więckiewicz, wiceprzewodnicząca Nowej Lewicy, przypomniała, że jednym z punktów, których zapisanie wywalczyła Lewica w Krajowym Planie Odbudowy, były środki dla samorządów. - Zjednoczona Prawica co chwilę odbiera samorządom środki finansowe i rozdaje je po uważaniu. Dlatego samorządowcy tak bardzo czekają na środki z KPO. Oni wiedzą, że muszą liczyć na Unię Europejską, bo na państwo PiS nie mogą – mówiła Piechna-Więckiewicz.

- Polacy czekają na pieniądze z Funduszu Odbudowy. To 270 mld złotych na szpitale powiatowe, nowe miejsca pracy, inwestycje samorządowe – podkreślała posłanka Nowej Lewicy Agnieszka Dziamianowicz-Bąk. – Politycy prawicy, którzy tych pieniędzy nie chcą dla Polski i blokują ich otrzymanie, jak Janusz Kowalski i cała Solidarna Polska, zwyczajnie okradają Polki i Polaków. Okradają polskich pracowników, pacjentów i polskie rodziny. Działają przeciwko Polsce i polskiej racji stanu – stwierdziła Dziemianowicz-Bąk.

Rzeczniczka partii Razem Dorota Olko zwróciła uwagę, że fundusze z UE są niezbędne, aby rozwiązać pogłębiający się problem mieszkaniowy. - Kiedy walczyliśmy o to, żeby w KPO znalazły się fundusze na budowę mieszkań na wynajem, sytuacja na rynku mieszkaniowym już była koszmarna. Ale dzisiaj jest jeszcze gorzej. Ludzie, którzy wzięli kredyty, drżą, czy starczy im na spłatę kolejnej raty. Inni stracili zdolność kredytową. Dlatego Lewica mówi jasno: potrzebujemy budowy miejskich mieszkań na wynajem - 300 tysięcy w 5 lat. Nie zbudujemy ich bez funduszy europejskich – mówiła Olko.

Pakiet Bezpieczna Rodzina jako odpowiedź na drożyznę

Przed konferencją prasową i piknikiem rodzinnym w Nowej Soli politycy Lewicy odwiedzili targowisko w Międzyrzeczu. – Kiedy rozmawiamy z na ulicach, piknikach i targowiskach, ciągle słyszymy o tym, że drożyzna daje im w kość. Sprzedawcy na targu opowiadali nam dziś, że klienci kupują coraz mniejsze ilości warzyw i owoców, bo przy rosnących cenach na więcej ich nie stać. Coraz więcej rodzin obawia się popadnięcia w ubóstwo. Pakiet Lewicy „Bezpieczna rodzina” to konkretne rozwiązania, które mogłyby uchronić Polki i Polaków przed biedą. Jesteśmy wśród ludzi, bo chcemy o tych rozwiązaniach rozmawiać – mówi lubuska posłanka Anita Kucharska-Dziedzic z Nowej Lewicy.

O elementach pakietu „Bezpieczna rodzina” politycy mówili także w dolnośląskich Polkowicach i Bolkowie. – Przy szalejącej drożyźnie w szczególnie trudnej sytuacji są seniorzy, których emerytury w wielu przypadkach już wcześniej ledwie starczały na podstawowe potrzeby. Nie może być tak, że starsi ludzie zastanawiają się, czy kupić leki, czy jedzenie. Dlatego mówimy jasno: czas na drugą w tym roku waloryzację rent i emerytur. I to już od września, nie ma na co czekać – mówiła legnicką posłanka Małgorzata Sekuła-Szmajdzińska podczas konferencji prasowej na zamku w Bolkowie.

Polkowice bezpieczna rodzina

Poseł Marek Rutka podkreślał, że bezpieczeństwo rodzin to także bezpieczne dzieci, a o te powinni dbać nie tylko rodzice, ale i polskie szkoły. - Minister Czarnek traktuje polską szkołę jak narzędzie walki politycznej. Kompletnie zapomina, że szkoła powinna być miejscem wyrównywania szans. Dzisiaj, przy postępującej drożyźnie, kiedy rodzinom przestaje starczać do pierwszego, szkoła musi zadbać, żeby żadne dziecko nie chodziło głodne. Zdrowy obiad w szkole to dla wielu dzieci jedyna szansa na ciepły posiłek w ciągu dnia. Bez zbilansowanych posiłków nie ma także mowy o dbałości o zdrowie, a ta powinna zaczynać się w szkole – przekonywał gdyński poseł Lewicy.

Na wagę profilaktyki zdrowotnej zwracał także uwagę poseł z Jeleniej Góry Robert Obaz podczas wizyty w Polkowicach. - Tutaj samorząd wie, jak to robić i warto się od niego uczyć. Dzięki działaniom władz miasta od tego roku mieszkańcy mogą korzystać z nowych programów profilaktyki m.in. cukrzycy, chorób nowotworowych, chorób krążenia, chorób jamy ustnej. Na dodatkową ochronę zdrowia polkowiczan i polkowiczanek zarezerwowano w 2022 roku blisko 2,8 mln złotych. Tak powinno być także w innych gminach, a nowe środki europejskie by w tym pomogły – nawiązał Obaz do tematu Funduszu Odbudowy, przewijającego się przez cały dzień.

100 powiatów w 6 tygodni

Przed posłami Lewicy dalszy ciąg trasy „Bezpieczna rodzina” po Polsce powiatowej. Jutro odwiedzą Świdnicę, Bielawę, Oławę, a w poniedziałek Oleśnicę, Kalisz i Błonie. Od czwartku zawitali do 11 miast i miasteczek.

- Widać, że ludzie czekają na konkretne wsparcie państwa, które uchroni ich przed pogarszającą się jakością życia, a często po prostu przed biedą. Nie mamy wątpliwości, że Prawo i Sprawiedliwość już bezpieczeństwa socjalnego nie zapewni, w związku z czym dni tego rządu są policzone. Dlatego Lewica, zamiast zajmować się biciem piany i przepychankami na twitterze, rozmawia o konkretnych pomysłach na urządzenie Polski po PiSie. Jak na razie cieszy nas pozytywny odbiór naszych postulatów, ale nie boimy się krytyki. W końcu jesteśmy w trasie także po to, żeby słuchać ludzi – mówi Dziemianowicz-Bąk.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!